pirmdiena, 2014. gada 14. aprīlis

Zvilnēšana uz dīvāna jeb pirmā pieredze ar Couchsurfing


Kā jau studentam, lai gan aktīvi strādāju un oficiāli skaitos kā ekonomiski aktīvs iedzīvotājs, man ir svarīgi pēc iespējas rūpīgāk plānot savus līdzekļus - galu galā, jāmaksā ne tikai mobilā telefona rēķini, bet arī par studijām jāatdod prāvs naudas žūksnis, un, lets face it, kura meitene sev nevēlas kādu jaunu klozīti? Jā, arī man mēdz paslīdēt roka (un kredītkarte) un kāda ļoti kārota prece ik katru otro mēnesi papildina mana skapja saturu. Viena no lietām, kam es parasti atvēlu naudu, ir ceļošana. Tas prieks ir gana dārgs, tāpēc pavisam nesen ieguvu vērtīgu Couchsurfing pieredzi.
Ceļojot noteikti jārēķinās ar to, ka visu laiku mašīnā vai lidostā dzīvot nevarēs- tas ir ne tikai nehigiēniski, bet arī neērti un galīgi nav forši pamosties deviņos līkumos kaut kur uz mašīnas aizmugurējā sēdekļa, izdalot...teiksim, ne visai patīkamu aromātu. Tieši tādēļ ir izdomātas viesnīcas, moteļi un hosteļi, taču bieži vien iepriekš minētās viesmīlības iestādes nepiedāvā saprātīgu un studentam pieņemamu cenu. Tāpēc ir izdomāts kaut kas pilnīgi traks, interesants un aizraujošs, kas ir pa kabatai jebkuram ceļotgribētājam!
Couchsurfing.org jeb, kā to mēdz dēvēt latviski, dīvānā zvilnēšana, būtībā ir iespēja palikt pie pilnīgi svešiem cilvēkiem, kuri ir ar mieru tevi uz pāris naktīm izguldināt. Šī ideja mani vienmēr bija fascinējusi, tādēļ, pirms martā uzsākām Eurotrip ar Arti un Princesi Alexu, es biju persona, kas bija atbildīga par cilvēku meklēšanu iekš šīs milzīgās datubāzes. Kā rādās, tas nebija tik vienkārši, cik sākotnēji šķita, kā arī bija jāņem vērā virkne lietu, pirms iesaisties ar kādu svešu cilvēku tādā avantūrā kā šī. Piemēram? Hm, nu, piemēram t.s. references - jo vairāk pozitīvu referenču(un vispār, ja tādas ir), jo labāk. Tas nozīmē, ka cilvēciņi ir kaut kur bijuši un tie, kas viņus izguldinājuši un/vai viņš kādu uzņēmis pie sevis(bija hosts), ir par viņiem pozitīvās domās. Tāpat noteikti jāpievērš uzmanība tam, vai šī cilvēka profils ir apstiprināts jeb verification - samaksājot, šķiet $19.99, tu vari savu profilu padarīt uzticamu. Un arī pašam ir daudz patīkamāk komunicēt ar personu, kura profils ir apstiprināts, jo vari būt 80% drošs, ka neviens tevi neuzmetīs un tev būs naktsmītne. Noteikti jāpievērš uzmanība arī tam, cik daudz profila informācijas cilvēks ir sniedzis - cilvēks, kurš ar Couchsurfing.org vēlas paniekoties, visticamāk savu profilu necentīsies aizpildīt līdz galam un pietiekami rūpīgi.
Mana pieredze ar Couchsurfing.org izvērtās pagalam interesanta, tiešām. Te arī neliels ieskats, kas tieši nogāja/nenogāja greizi, kas bija interesanti un kas -vēl interesantāk, kā arī pāris vērtīgi padomi un fīčas, ar kurām saskāros. 
  • Pirmais hosts Kauņā, kas pieteicās mūs izguldināt, pēdējā brīdī atteica, līdz ar to nācās meklēt citu vietu, kur pārlaist nakti.
  • Vieglāk atrast hostus mazākās pilsētās. Jā, piemēram, Viļņā, Florencē un Vīnē hostu atrast bija ļoti grūti, lai neteiktu, ka neiespējami.
  • Hosti mēdz būt dažādi! Vīnē gadījās miermīlīgi zāles mīļotāji, kuri brīvajā laikā ēdienu ņēma no lielveikalu miskastēm, bet Brno gadījās puiši, kuri ir apsēsti ar datoriem, programmēšanu un spēlītēm.
  • Hosti mēdz būt dažādi! Part 2. Jap, šo nu gan spilgti varēja iezīmēt. Ja Bolzano mūs izguldināja milzīgā gultā ar svaigi smaržojošiem palagiem, lielām segām un pat(!!!) spilveniem, tad, piemēram, Prāgā mēs čučējām uz grīdas pilnīgā aukstumā un mitrumā, no rīta nesaprotot, kādēļ ārā ir siltāks, nekā iekštelpās. Ja Krakovā, Varšavā un Vroclavā mums bija pašiem sava istaba, kur gulēt, tad, piemēram, Vīnē mēs telpu dalījām ar dzīvokļa īpašnieku.
  • Hosti mēdz būt dažādi! Part 3. Šis ir pelnījis arī trešo daļu, jo, vieni hosti var būt vairāk introverti, savukārt citi var runāt par pilnīgi visu un bez izņēmuma. Tā, piemēram, Vroclavā meitene,kas mūs izguldīja, bija aizrauta ar Japānu un Animēm, un Artis ar meiteni varēja dalīties savā Anime skatīšanās pieredzē. Bet Grācā, savukārt, meitene, kas mūs hostoja, varēja runāt par pilnīgi visu - daba, gatavošana, ceļošana, saldumi, fiziska tuvība, tīrība, darbs un tamlīdzīgi.
  • Cilvēks, kam nosūtīji pieprasījumu pie viņa apmesties, iespējams, pēdējo reizi ielogojies savā Couchsurfing.org profilā pirms vairākiem gadiem. Un jāatzīst, ka tas mazliet traucēja meklēšanas procesā -liekas, uzrakstīji 15 cilvēkiem, bet patiesībā ziņu saņems vien 1/3 no visiem.
  • Laiks - relatīvs. Ja cilvēki no Čehijas uzrakstīja uzreiz un deva pozitīvu atbildi, tad, piemēram, no Romas es vēl neesmu saņēmusi atbildi par to, vai mēs tur varētu nakšņot, lai gan aizrakstīju vismaz 15 cilvēkiem.
  • BOOM!Vietējie vienmēr zinās labāko alu, labākos krogus, skaistākās vietas, labākos veikalus u.tml.utjp. Šis ir liels bonuss - tev parāda ne tikai vietas, kur garšīgi un labi paēst, izdancoties, iedzert, parāda skaistākas vietas un so on. Piemēram, Brno iztērējām vien Eur 25 uz trim cilvēkiem par ēdienu/dzērieniem/uzkodām), bet Prāgā redzējām Džona Lenona sienu, skaistākos mūrus, bet Lietuvā iekļuvām vienā no populārākajiem studentu bāriem.
  • Galvenais - nedrīksti būt aizspriedumains! Visa šī Couchsurfing.org padarīšana mani padarīja mazliet atvērtāku, lai gan tāda esmu bijusi vienmēr. Redzēju, kā dzīvo citi, kādi ir šo cilvēku dzīves uzskati un tamlīdzīgi. Biju pateicīga par iespēju gulēt uz grīdas, jo man tas patiesi patīk un tas ir ļoti jautri. Un patiesībā, ja ir laba kompānija, tad ir ļoti, ļoti vienalga, kur vai kā guli - viss ir lieliski un forši. ^_^
Hm. Īsumā viss. Atceros, tētis neizpratnē jautāja, kur tad mēs palikām ceļojuma laikā, kā arī to, kā gulējām visi. Kad stāstīju par Couchsurfing, viņš, piemēram, nesaprata, kā vari pilnīgi svešu cilvēku ielaist savās mājās. Kad izskaidroju, kā tas viss strādā, tad viņa viedoklis mainījās uz pozitīvo pusi.

Novēlu riskēt un darīt, jo tāda veida pieredze ir vienkārši neaizmirstama. :)

Noderīgi linki: 

7 komentāri:

  1. Šo komentāru ir noņēmis autors.

    AtbildētDzēst
  2. Mums steidzami nepieciešami orgānu donori, nieru donori, sieviešu olas, nieru donori. Summa: USD 500 000,00 dolāri
    Sieviešu olu summa: USD 500 000,00 dolāri
    WHATSAP: +91 91082 56518
    Email: : customercareunitplc@gmail.com
    Lūdzu, kopīgojiet šo ziņu.


    We are urgently in need of Organs Donors, Kidney donors,Female Eggs,Kidney donors Amount: $500.000.00 Dollars
    Female Eggs Amount: $500,000.00 Dollars
    WHATSAP: +91 91082 56518
    Email: : customercareunitplc@gmail.com
    Please share this post.

    AtbildētDzēst
  3. MUMS STEIDZĪGI IR NEPIECIEŠAMI NIERU DONOORI, AR SUMMU [USD 800 000 EURO]{800 000 EIRO}SAZINIETIES TAGAD, LAI LAI LAI LAIK INFORMĀCIJA. E-pasts: columbiaasiahospital748@yahoo.INDIAOF.com vai WHATSAPP AS viņam53 +1PITAL06MB tagad, Whats10MB. ESMU ORGĀNU ĶIRURĢIJAS SPECIĀLISTS, arī pirkšu un pārdošu.JEBKURU VEIDU 0F ORGĀNU TRANSPLĀTĀŠANA Mums ir vajadzīgas jūsu steidzamas atbildes.

    AtbildētDzēst

Kā izvairīties no tulznām un rūpēties par kājām, dodoties pārgājienos?

Iestājoties siltākam laikam, aizvien vairāk cilvēku izvēlas savu laiku pavadīt, baudot Latvijas dabu. Viens no vienkāršākajiem un lētākaji...