sestdiena, 2013. gada 28. septembris

Piecpadsmit dziesmas rudenim

Rudens skarbais vējš plosa kokus, atbrīvojot tos no skaistā, pavisam smalkā ietērpa -zeltainajām lapām. Pilnie zari ābolu nu noliekušies ne tikai no augļu smaguma, bet arī no lietus. Saule un dienas gaisma lutina arvien mazāk. Tas nu ir noticis - rudens atkal iekarojis Latviju. Un ir šo skaisto zemīti sācis apgleznot. Un turpina to darīt.

Nezinu, kā ar citiem, taču man rudens asociējas ar siltām tējām, zeķēm, seriāliem, grāmatām un mūziku. Šīs četras lietas ir tās, kuras mani pavadījušas jau vairākus rudeņus. Tēja - siltākais, gardākais un veselīgākais dzēriens rudens vakariem. Zeķes, jo man vienmēr salst kājas, pat vasarā. Bet tajā brīdī, kad ir rudens sākums un apkures sezona vēl fiziski nav sākusies, ķepiņas nosalst dikti, dikti. Tad nāk palīgā zeķes. Seriāli arī vienmēr bijuši kopā ar mani, jo lietainajā, vējainajā rudens laikā es labprātāk palieku mājās un skatos seriālus. Laba grāmata vienmēr ir liela vērtība.Un visbeidzot mūzika - kaut kas, kas pavada mani ik dienas. Par to arī šis ieraksts - par dziesmām, kuras labprāt klausos rudenī. Jo, kādēļ gan ne? ;)
P.S. Klikšķini uz dziesmas nosaukumu un baudi labu mūziku! ;)


PIECPADSMIT DZIESMAS RUDENIM

Izrādās, ka mūsu kaimiņiem igauņiem ir visnotaļ nepeļami mūzikas gabali. Un es nerunāju par "Vanilla Ninja", bet gan par "Ewert And The Two Dragons", kuru mūzika līdzinās kaut kam starp grupu MGMT un Imagine Dragons. Klausos non-stop jau kādu brīdi. Neapnīk.

Iespējams, viena no skumjākajām dziesmām, kuru esmu dzirdējusi. Šīs grupas albums - Hospice - ir vienkārši skumju kalngals. Arī šī dziesma ir piemērota vēliem rudens vakariem, īpaši, ja pie rokas ir kāds +1. Bet der arī tēja - tā vismaz nemēdz pievilt.

Iespējams, mana šī rudens visproduktīvākā dziesma. Noklausoties, gribu skriet, darīt, runāt un rīkoties. Parasti gan tas nesanāk, tāpēc šī ir viena no dziesmām, pie kuras ātri lasās un tik pat ātri dzeras tēja. :)

Viena no manām mīļākajām dziesmām, kura, manuprāt, aizmirsta par ātru. Atceros bumu, kad šī dziesma bija populāra un skanēja vai visās rokkafejnīcās un lielveikalos. Bet patiesībā, šī dziesma man asociējas ar siltajām zeķēm - klausoties un maurojot līdzi šo dziesmu, paliek silti. 

Šī noteikti ir viena no manas vasaras dziesmām - saldsērīga, skumja un lieliski piemērota dziedāšanai draugu pulkā. Bet arī šī dziesma ir ļoti pat "rudenīga", vienīgi klausoties, vairāk aizdomājos, nekā daru kaut ko reāli nepieciešamu vai noderīgu. Lai gan domāt arī ir produktīvi. "Tā nav rasa, tās ir asaras", kā saka. :)

Par šo grupu es uzzināju pirms 3 vai 4 gadiem - toreiz no viņu repertuāra patika viena dziesma, kura mainstrīmā cauru dienu tika drillēta visās radio stacijās. Nesen uzgāju šīs fantastiskās grupas albumu, kurš, kā izrādās, viss ir diezgan fantastisks. Jā, dziesmas ir salīdzinoši vienveidīgas, taču rada īsto atmosfēru. Vienmēr. 

Visnotaļ interesanta dziesma. Savdabīga, skumja, patiesa. Patiesa? Patiesa. Arī noderīgs gabals, kad lasi grāmatu vai vēlies justies nožēlojami. Lai gan neiesaku. Bet dziesma ir patiešām klausāma un, manuprāt, ne līdz galam novērtēta. Mazie mūziķīši ir dikti jauki. :)

Šī dziesma galvenokārt patīk tādēļ, ka tā ir melodiska un ritmiska. Bet arī skumja. Taču vārdi ir jauki un mūzika arī. Man palīdzējusi produktīvi izpildīt daudzus darbus, kas jāpilda universitātē. Dod stimulu. Un ir vienkārši jauka fona mūzika. :) 

Šī, lai arī pietiekami sena, ir dziesma, kura ir manā plejlistē katru rudeni. Ir dziesmas, kuras asociējas ar konkrētu cilvēku vai notikumu. Arī šī dziesma man patīk konkrēta notikuma dēļ. Tāpēc, ka rudens. 

Šī grupa ļoti līdzinās MGMT, iespējams, tādēļ šis jaunais grupas singls ir diezgan saistošs.

Dziesma, kas vienkārši palikusi tuva pēdējo mēnešu laikā un kura ir izpelnījusies vietu manā plejlistē, kaut vai tikai ritma dēļ. Lieliska, savdabīga. Fona mūzika, kurai var klusi dungot līdzi. Vai arī nē. 

Oasis, oasis,oasis... Grupa, kura bija tik ļoti ietekmīga, bet no kuras palikusi vien laba mūzika. Vismaz nosacīti laba. Šī ir viena no dziesmām, kura noteikti jādzird visiem. Jo klasika. Un rudenim klasika piestāv. 

Šī dziesma bija viena no tām, kuru pirms kāda laika meklēju daudz. Un gandrīz neatradu. Beigās gan atradu. Pie šīs dziesmas ir jauki darīt lietas, piemēram, rakstīt interviju vai kādu kursa darbu. Iedvesmas lādiņš garantēts. 

Bifijs noteikti nav mans mīļākais izpildītājs, taču šī dziesma ir melodiska un ļoti pat jauka. Tipiska Clyro dziesma pēc pirmajām notīm, bet vienalga, patīkama. Klausoties prātā iešaujas lietussargs, lielas peļķes un slapjas kājas. Varbūt ne tās labākās asociācijas. Un tomēr. :)

Foršais Karalis Čārlzs ir tik foršs, ka viņa dziesmas jāklausās obligāti un, ja neesi dzirdējis kaut viena viņu masterpīsu, iespējams, nezini, kas ir īsta mūzika.Un šī konkrētā dziesma, lai arī nav tik aktīva kā viņa Bam Bam, arī nav peļama.


Lai šīs 15 dziesmas nemaldina - es neesmu depresīvi noskaņota un neklausos tikai šīs konkrētās dziesmas. Šīs vienkārši bija tās, kas uzreiz iešāvās prātā, domājot par rudeni. 

Lai cepumi, tēja, siltas zeķes un laba grāmata vienmēr pa rokai!

4 komentāri:

Kā izvairīties no tulznām un rūpēties par kājām, dodoties pārgājienos?

Iestājoties siltākam laikam, aizvien vairāk cilvēku izvēlas savu laiku pavadīt, baudot Latvijas dabu. Viens no vienkāršākajiem un lētākaji...