otrdiena, 2013. gada 8. janvāris

Filmas apskats: Life of Pi (2012)



Life of Pi Poster
Ir daudz filmu par kuģu katastrofām, daudz par cilvēkiem uz neapdzīvotām salām,  bet vēl neviena filma nav bijusi ar tādu sižetu, kā filma „Life of Pi”. Tā ir filma par ģimeni, kura nolemj ar visu viņiem piederošo zooloģisko dārzu doties prom no Indijas. Ceļā uz Kanādu, kuģis avarē un kuģa katastrofā izdzīvo tikai viņš un, jā, Bengālijas Tīģeris. Kamēr viņi vairākus mēnešus ar laivu un nelielu plostu dreifē pa okeānu, abi nodibina savstarpējas, neparastas un draudzīgas attiecības.  Filma balstīta uz Jana Martela(Yann Martel) darbu „Pi dzīve”.
Filmu noskatīties nolēmu 2012.gada nogalē – zināju, ka vēlos aiziet uz kino, tikai nebiju droša, uz kuru filmu. Starp grāvējiem - bondiādi „Skyfall” un hobitiādi „The Hobbit  - nolēmu aiziet uz mazliet pieticīgāko, taču, nenoliedzami, viskrāšņāko filmu „Life of Pi” .
Jau pats filmas sākums pievērš skatītāja uzmanību – stāsts liks noticēt Dievam.  Tajā brīdī tu saproti, ka gaidāms kaut kas interesants,  jo liela daļas sabiedrība pret augstāku spēku esamību ir visai skeptiski noskaņoti. 
Filma aizrauj, un tas ir pats būtiskākais.  Jau pirmās piecas minūtes liek pārstāt ēst popkornu un iedziļināties fantastiskajā stāstā.  Life of Pi”, protams, nav tikai filma par to, kā izdzīvot ekstrēmās situācijās. Tā māca ticēt kaut kam pat tad, ja esi skeptiski noskaņots pret augstāko spēku esamību. Tā māca vienlīdzību, piemēram, filmas galvenais varonis bija trīs reliģiju pārstāvis. Filma māca atrast sevi pat neskatoties uz citu pārmetumiem vai grūtībām, jo galvenais šajā filmā ir zināt, kas tu esi.  Filma ir draudzības paraugs – nedrīksti diskriminēt, ar draugu ir jādalās visā un draugu nedrīkst pamest vienu.
Filmas beigas bija negaidīti skumjas un tajās atkal parādījās cilvēku skepse.
Filma, protams, nebija tikai garīgs baudījums – tā bija arī vizuāls baudījums acīm. Lieliski specefekti, lieliski  3D efekti un, protams, redzams ari Džeimsa Kamerona (James Cameron) pieliktais pirksts specefektu izveidē.
Jautāsiet, vai es guvu apstiprinājumu par Dieva esamību? Pārliecinieties paši. ;-) Filmā ir vērts ieguldīt – skatīties to uz lielā ekrāna ir daudz jaukāk, nekā „novilkt” to nelegāli vai vēlāk skatīties to blu-ray kvalitātē  – efekts nebūs tāds, kāds skatoties uz kino ekrāna.
Noteikti iesaku noskatīties! Un arī mana vērtējuma šoreiz nebūs – filmu katrs uztver tik ļoti individuāli, ka tā ir nenovērtējama. 


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Kā izvairīties no tulznām un rūpēties par kājām, dodoties pārgājienos?

Iestājoties siltākam laikam, aizvien vairāk cilvēku izvēlas savu laiku pavadīt, baudot Latvijas dabu. Viens no vienkāršākajiem un lētākaji...